Beste tips en adviezen tegen oormijt bij honden

Wat te doen tegen oormijt bij honden

Wanneer uw hond of kat last heeft van veel oorsmeer of van een beginnende oorontsteking, dient u uiteraard alle symptomen goed in de gaten te houden. Hier volgen vijf tips en adviezen om de aanmaak van oorsmeer gezond te houden en oorproblemen te voorkomen.

tips oormijt hond

Lees ook: Beste middelen oormijt – Tips oor reinigen

1. Doe regelmatig check ups, want voorkomen is beter dan genezen.

Door de honden- of kattennoren goed schoon te houden voorkomt u problemen. Plan bijvoorbeeld wekelijks een oorinspectie in en verwijder oorsmeer met een bewezen diervriendelijke oorreiniger. Controleer daarnaast ook de haren rondom de oren op achtergebleven oorsmeer. Te lange haren kunt u voorzichtig bijknippen.

2. Kauwspeeltjes:

Wanneer honden en katten kauwen worden de spieren in en rondom het oor aangespannen, wat de afvoer van oorsmeer bevordert.

3. Droog de oren goed:

vocht dat in het oor achterblijft helpt schadelijke bacteriƫn te groeien. Hoewel uw viervoeter met de kop zal schudden wanneer vocht in het oor achterblijft, kunt u een vel keukenrol gebruiken om het vocht in het buitenoor te absorberen. Gebruik hiervoor geen wattenstaafjes want deze kunnen het oorsmeer juist verder de gehoorgang in duwen en de huid irriteren.

4. Oormassage:

Wanneer u een milde oorcleaner gebruikt is het goed om het middel lichtjes in de oren te masseren. Wanneer uw huisdier echter oorontsteking heeft, dient u dit niet te doen, hoe lief uw hond of kat u ook aankijkt. Bij een oorinfectie kan het kraakbeen namelijk gaan irriteren.

5. Schakel een dierenarts in:

wanneer u het aanzicht van oren niet vertrouwt, schakel dan professionele hulp in. Uw dierenarts kan met behulp van otoscoop het oor grondig inspecteren. De arts kan daarbij uitsluitsel geven over de aanwezigheid van oormijt of een (dreigende) ontsteking.