8 Tips om de oren van je hond te reinigen

De oren van een hond zijn gevoelig. Niet alleen kunnen ze er goed mee horen, ook zijn ze helaas vatbaar voor infecties. Met name honden met lange oren, zoals Beagles, lopen een verhoogd risico op ontstekingen. Deze ontstekingen zijn niet alleen erg onprettig voor de hond, ook veroorzaken ze vaak een vieze geur die voor omstanders erg vervelend is.

Oorreiniger hond

Met de volgende tips kun je de oren van je hond optimaal reinigen.

Lees ook: Symptomen oormijt – Symptomen oorontsteking

1. Oxyfresh Pet Oorreiniger hond

Eén van de meest verkochte oorreinigers voor honden ter wereld – en met goede reden – is Oxyfresh Pet oorreiniger. Dit middel maakt geen gebruik van agressieve middelen die op de lange termijn meer kwaad dan goed doen. In plaats hiervan werkt Oxyfresh Pet Oorreiniger op basis van het gepatenteerde Oxygene-complex. Dit complex gebruikt actief zuurstof om de ontsteking bij de bron aan te pakken.

Schadelijke bacteriën worden effectief gedood, waardoor de oorontsteking binnen de kortste keren verdwenen is. Oxyfresh oorreiniger verwijdert bovendien overtollig oorsmeer en ontstekingspus, zodat de ontsteking niet zo maar kan terugkeren. Bovendien gaat het middel jeuk en andere irritatie tegen, waardoor de hond de hond minder krabt en niet nog meer irritatie en schade veroorzaakt aan het oor.

2. Gebruik nooit een waterspuit

Omdat de oren van de hond erg gevoelig zijn, kunnen ze vrij snel beschadigd raken door een straal water. Gebruik daarom nooit een douchekop of soortgelijke waterspuit om de oren mee schoon te maken. De kans op beschadigingen is hierbij te groot.

Het kan zelfs voorkomen dat het trommelvlies geperforeerd wordt door de waterstraal, wat zeer pijnlijk is voor de hond en het gehoor aantast.

3. Reinig de oren regelmatig

De oren van een hond moeten regelmatig schoongemaakt worden, zeker bij lange hangoren. Zolang dit voorzichtig gebeurt, is dit geen enkel probleem voor de hond. Zo kan de Oxyfresh Pet oorreiniger zonder problemen onbeperkt gebruikt worden. Het middel maakt enkel gebruik van neutrale stoffen die geen irritatie veroorzaken.

4. Watten in plaats van hard materiaal

Om de oren niet te beschadigen, is het goed om een vochtig wattenschijfje of soortgelijk te gebruiken bij het schoonmaken van de oren van de hond. Begin aan de buitenkant van de oren en werk langzaam naar binnen.

Pas op aan de binnenkant van het oor. Zodra er een weerstand voelbaar is, moet er gestopt worden. Wordt er op dit punt verder geduwd, dan is de kans op schade aan het oor groot.

5. Zorg voor schone handen

Werk altijd met schone handen. Handen die niet schoon zijn kunnen in het ergste geval nieuwe schadelijke bacteriën introduceren in het oor en op lange termijn het probleem verergeren.

Was de handen daarom grondig voor de reiniging en overweeg het gebruik van latex handschoenen. Veel honden ‘ruiken’ echter onraad wanneer handschoenen worden aangetrokken. Maak daarom zelf een inschatting of het dragen van de handschoenen nodig en mogelijk is.

Een voordeel van de Oxyfresh oorreiniger is dat het (binnen)oor relatief weinig aangeraakt hoeft te worden met de handen, waardoor de kans op nieuwe infecties verkleind wordt.

6. Houd alles binnen handbereik

Het schoonmaken van hondenoren is belangrijk, maar niet direct iets wat de hond zelf prettig vindt. De hele procedure moet daarom niet te lang duren. Houd alles dat nodig is voor het schoonmaken bij de hand, zodat het voor de hond niet te lang duurt en de hond bovendien niet kan weglopen.

7. Voorkom een traumatische ervaring

Honden vinden het niet prettig wanneer aan de oren gezeten wordt zoals bij het schoonmaken. Maak de ervaring daarom niet nog onprettiger dan deze al is. Zorg voor positieve associaties, door de hond bijvoorbeeld een snoepje of botje te geven na afloop.

Voorkom een boze toon tijdens het schoonmaken, maar stel de hond met een rustige stem zo veel mogelijk op het gemak. Is de het schoonmaken van de oren een traumatische ervaring voor de hond, dan wordt het in de toekomst alleen maar lastiger om nog eens te doen.

Met positieve associaties en een prettige oorbehandeling kan de hond het op den duur zelfs prettig gaan vinden wanneer de oren schoongemaakt worden.

8. Schudden van het hoofd is normaal

Het is normaal als de hond flink gaat schudden na afloop van het schoonmaken. Oordruppels, zoals die van Oxyfresh Pet oorreiniger, zorgen voor minder irritatie en gaan ontstekingen tegen. In eerste instantie kriebelen de oren echter van de druppels. Dit is goed, omdat het schudden ook afval en ontstekingsmateriaal los schudt.