Oorontsteking hond behandelen

De beste manieren om oorontsteking bij je hond te behandelen

Hondenoren zijn vrij vatbaar voor ontstekingen. Een groot deel van de honden krijgt op een gegeven moment te maken met een oorontsteking. Oorontstekingen zijn vervelend voor de hond: ze zorgen voor jeuk, irritatie en (soms hevige) pijn.

oorontsteking hond behandelen

Bovendien is het niet ongebruikelijk dat een ontstoken oor van een hond gepaard gaat met een nare lucht, als gevolg van de ontstekingsreactie. Een ontstoken hondenoor is gelukkig goed behandelbaar.

Lees ook: Symptomen oorontsteking

 

Ontstoken oor hond voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen en gelukkig zijn er diverse manieren om de kans op een hondenoorontsteking te voorkomen. Het is belangrijk om het oor van een hond regelmatig te reinigen. Met name honden met lange, hangende oren zijn erg vatbaar voor oorontstekingen en hebben baat bij regelmatige reiniging.

Oorreiniger gebruiken

Een goede manier om het hondenoor schoon te maken is met behulp van een speciale oorreiniger, zoals Oxyfresh Pet Oorreiniger. Oxyfresh Oorreiniger maakt gebruikt van het gepatenteerde Oxygene-complex. Dit complex werkt op basis van actief zuurstof, dat bacteriën effectief aanvalt en doodt. Hierdoor wordt de oorontsteking bij de bron aangepakt.

Voordeel is dat de oorreiniger het oor bovendien tot rust brengt, waardoor de hond minder krabt. Dit is goed, omdat hevig krabben soms kan leiden tot beschadigingen en nieuwe infecties. Oxyfresh Pet Oorreiniger wordt eenvoudig gebruikt met behulp van oordruppels. Het enige dat je hoeft te doen is tien tot vijftien oordruppels in het oor druppelen.

Afval verwijderen met natte watjes

Afval kan uit het hondenoor verwijderd worden met een vochtig wattenbolletje. Werk voorzichtig van buiten naar binnen om overtollig oorsmeer en eventueel aanwezig pus weg te halen. Stop zodra je weerstand voelt bij het oor. Wordt er op dit punt doorgeduwd, dan kan er schade aan het oor ontstaan.

Meer tips over het voorkomen van en handelen bij een ontstoken oor van je hond? Bekijk dan ook deze pagina.

Oorontsteking van hond behandelen

Hoe de het ontstoken oor van de hond het beste behandeld kan worden, hangt onder meer af van de oorzaak. In het grootste deel van de gevallen is er sprake van een bacteriële infectie, maar ook een schimmelinfectie of oormijt kan de ontsteking hebben veroorzaakt. Met behulp van een bacterieel en lichamelijk onderzoek kan bepaald worden waar de oorzaak van de ontsteking ligt.

Het is niet altijd nodig om behandeling bij de dierenarts te krijgen. Het uitgebreid reinigen van het hondenoor, zoals eerder beschreven, is soms al voldoende. Dit is met name het geval wanneer het een oorontsteking in een vroeg stadium betreft.

Bij zowel bacteriën, schimmels als mijten kan er vaak een zalf voor in het oor gebruikt worden. De inhoud van de zalf verschilt afhankelijk van het type infectie. Bij een oormijtinfectie kan ook een medicijn met een pipet in de vacht bij de nek gebracht worden. De dierenarts bepaalt op basis van de omstandigheden welke behandelmethode waarschijnlijk het meest effectief zal zijn.

Met name in het geval van een anti-bacteriële behandeling is het belangrijk om de behandeling volledig af te maken, ook wanneer de ontsteking al voorbij is. Dit voorkomt dat de ziektemaker terugkomt of erger nog, resistent terugkomt.

Naast medicinale behandeling, is ook spoelen met een goede oorreiniger en pijnstilling normaal gesproken aanbevolen bij een ontstoken oor.

Gevolgen bij geen of late behandeling

Oormijten, schimmelinfecties en bacteriële infecties zijn vervelend voor de hond, maar niet ongewoon. Dierenartsen komen er dagelijks mee in aanraking en weten precies wat er moet gebeuren om de ontsteking te behandelen.

Toch kan een dergelijke ontsteking grote gevolgen hebben wanneer behandeling uitblijft of te laat gestart wordt. Zo kan de ontsteking zich verspreiden, wat bijvoorbeeld kan leiden tot een huidinfectie, maar ook een scheuring van het trommelvlies.

Ook wordt de pijn voor de hond heviger. In zeer ernstige gevallen kan de infectie zich in het lichaam gaan verspreiden, wat bij uitblijven van behandeling dodelijk kan zijn.

Bij ernstige oorontstekingen is meestal een operatie vereist om de ontsteking adequaat te kunnen behandelen. Bekijk ook de pagina oorzaken oorontsteking hond.