Stinkende oren hond

7 Redenen waarom de oren van je hond stinken

Voor veel hondeneigenaren is het geen onbekend fenomeen: de oren van een hond die ontzettend stinken. Niet alleen onprettig voor medebewoners en visite, maar meestal ook voor de hond zelf. Achter de stinkende oren schuilt namelijk vaak een vervelende oorzaak voor de hond, zoals een ontsteking. Bekijk hieronder verschillende oorzaken van stinkende hondenoren.

stinkende oren hond

Lees ook: Oormijt bij honden – Oorontsteking hond

1. Bacteriële infectie in de oren

In de oren van de hond is het normaal om bacteriën te vinden, net als op de huid. Huidbacteriën komen normaal gesproken echter niet dieper in de oorschelp van de hond voor. Is dit wel het geval, dan leidt dit vaak tot een oorontsteking. Het oorsmeer is namelijk een goede bron van energie voor de bacteriën, die zich explosief kunnen gaan vermeerderen, met alle gevolgen van dien.

Een bacteriële infectie in de oren leidt tot een pijnlijke oorontsteking bij de hond en vaak ook een nare geur die te ruiken is voor omstanders. Je kunt een oorontsteking behandelen met Oxyfresh Pet oorreiniger, een reiniger die gebruik maakt van actief zuurstof. Actief zuurstof pakt de ontsteking bij de bron aan: het doodt de bacteriën en brengt tegelijkertijd de oren tot rust. De oorontsteking verdwijnt en de oren zijn niet langer geïrriteerd en stinkend.

2. Ophoping afval

De oren van een hond produceren continu oorsmeer. Bovendien kan er vuil vanuit de vacht of van buiten in de oren gaan ophopen. Met name honden met lange hangoren zijn hier erg vatbaar voor. Wanneer er veel afval ophoopt, kan dit gaan rotten en stinken.

Bovendien neemt de kans op ontstekingen bij afvalophoping explosief toe. Deze ontsteking kan de nare geur verergeren en daarnaast hevige oorklachten bij de hond veroorzaken. Het is daarom verstandig om de oren regelmatig te reinigen, waarover je alles kunt lezen op de pagina oren hond schoonmaken.

3. Schimmelinfecties oor hond

Schimmelinfecties zijn minder veelvoorkomend dan bacteriële infecties, maar nog altijd een reële bedreiging voor de oren van de hond. Bij schimmelinfecties gaat het vrijwel altijd om een gistinfectie, een infectie van eencellige schimmelvorm die vrij hardnekkig is. Schimmels kunnen ontzettend stinken wanneer ze in hondenoren groeien.

Met Oxyfresh Pet Oorreiniger kan een stevig fundament gelegd worden om de oren te ontdoen van de schimmel. Vanwege de hardnekkigheid van gist is er echter vaak een medicijn op recept nodig om de oren volledig te genezen.

4. Stinkende oren hond door huidproblemen

Huidproblemen die stinkende oren veroorzaken? Jazeker. Huidproblemen liggen in een groot deel van de gevallen aan de bron van oorproblemen bij honden. Ziektemakers op de huid voelen zich vaak nog beter in de oren, waardoor ze hier regelmatig infecties en een slechte geur veroorzaken.

Ga huidproblemen tegen door de hond te wassen. Een ideale behandeling is een wasbeurt met Oxyfresh Pet Shampoo, waarbij door actief zuurstof bacteriën gedood worden en de geur verdwijnt. Door de oren vervolgens extra te reinigen met Oxyfresh Pet Oorreiniger, weet je zeker dat de hond volledig vrij is van schadelijke ziektemakers en niet langer stinkt.

5. Vreemde objecten in het oor

Het kan voorkomen dat een vreemd object (iets dat niet thuishoort in het oor) vast komt te zitten in het oor. Dit kan vanalles zijn, zoals een kraaltje, een stukje gras of een klein takje. Niet alleen kan dit object gaan rotten, ook reageert het lichaam erop met een ontstekingsreactie.

Deze ontsteking is erg onprettig voor de hond en leidt bovendien tot de productie van stinkend pus. De oren van de hond stinken hierdoor soms zo erg, dat het op een paar meter afstand te ruiken is.

6. Stinkende vacht gezicht

Soms lijkt de stank duidelijk vanuit de oren van de hond te komen, maar ligt de oorzaak toch elders. De geur van natte hond kent iedere hondenbaas. Soms wordt bij het afdrogen het gezicht overgeslagen, waardoor deze alsnog vies gaat ruiken. Vanwege de plek op het lichaam kan het hierbij al snel lijken alsof de oren de geur veroorzaakt hebben.

7. Onjuiste voeding

De oorzaak van stinkende oren ligt bijna altijd bij infecties en ontstekingen. De kans op infecties kan vergroot worden bij verkeerde voeding. Geef de hond zo veel mogelijk natuurlijke voeding met weinig toevoegingen en bovendien zo min mogelijk granen en maïs. Met een gezond dieet is de kans op infecties kleiner, omdat het immuunsysteem van de hond hierdoor sterker wordt.

Lees ook: 8 tips om de oren van je hond schoon te houden.