Oormijt hond: oorzaak en voorkomen

Oorzaak oormijt hond? Oormijt is een vervelende situatie voor een hond. De kleine parasiet nestelt zich in de oren van de hond en veroorzaakt hier niet alleen irritatie en jeuk, maar soms ook pijn en heftige oorontstekingen. Oormijt bij honden moet om deze reden altijd behandeld worden. Bij het uitblijven van een behandeling kunnen de gevolgen ernstig zijn voor de hond.

Oorzaak oormijt hond

Om oormijt te voorkomen, is het belangrijk om te weten wat risicofactoren zijn voor een besmetting met oormijt. Met kennis van de oorzaak is het eenvoudiger om maatregelen te treffen die de kans op een oormijtbesmetting verkleinen.

Lees ook: Oormijt bij honden – Oorontsteking hond

Oormijt bij honden: enorm besmettelijk

Oormijten zijn kleine achtpotige beestjes die zich het liefst in het oor van een hond nestelen. Ze kunnen echter ook in de vacht van een hond zitten, met name rond de staart, nek en romp. Hier kunnen zij huidinfecties veroorzaken. Verplaatsen zij zich naar het oor, dan kunnen hier oorontstekingen ontstaan.

Oormijt staat erom bekend zich erg snel te kunnen verplaatsen van dier naar dier. Een van de symptomen van oormijt is dat het heel besmettelijk is. Is een hond besmet met oormijt en speelt deze hond met een andere hond, dan is de kans erg groot dat de tweede hond ook besmet raakt. Het kan hierna enige tijd duren voordat de oormijt zich verplaatst naar het oor. Soms gebeurt dit zelfs helemaal niet. Toch is het goed om de oormijt te behandelen wanneer duidelijk is dat de hond besmet is geraakt.

Oormijt komt met name erg vaak voor bij jonge honden. Besmetting van ouder tot pup is niet ongebruikelijk.

Oormijt bij honden voorkomen

Oormijt bij honden is erg besmettelijk, wat betekent dat het voorkomen van een besmetting nooit geheel mogelijk is. Is echter bekend dat een hond met oormijt besmet is, dan is het zeer onverstandig om andere honden in de buurt te laten van deze hond.

Vacht wassen

Is dit toch gebeurd, dan is het verstandig om de hond grondig te wassen. Was de vacht het liefst met een goede hondenshampoo. Een goed voorbeeld is Oxyfresh Pet Shampoo, dat werkt op basis van het gepatenteerde Oxygene-complex. Dit Oxygene-complex maakt gebruik van van actief zuurstof om ziektemakers aan te pakken. Tegelijkertijd verwijdert de shampoo vuil en brengt het de huid tot rust.

Zitten er na een besmetting enkele oormijten in de vacht, dan kunnen deze verwijderd worden met een goede wasbeurt. Om de kans op achtergebleven oormijten nog verder te verkleinen kan de vacht ook geborsteld worden.

Oren schoonmaken

Niet alleen de vacht, maar ook de oren van de hond moeten schoongemaakt worden na contact met een besmette hond. Hoewel de oormijt zelden direct van oor tot oor overgedragen wordt, kan het wel gebeuren dat de mijt zich snel naar de oren verplaatst.

Reinig de oren het liefst met een speciale oorreiniger die grondig reinigt. Als aanvulling op Oxyfresh shampoo kan Oxyfresh Pet Oorreiniger gebruikt worden, dat eveneens werkt op basis van het Oxygene-complex. De oren worden grondig schoongemaakt, eventuele ziektemakers worden aangepakt en het weefsel in de oor wordt tot rust gebracht.

Met oormijt besmet – wat nu?

Heeft er toch een besmetting plaatsgevonden die niet op tijd is aangepakt, dan moet de hond hiertegen behandeld worden. Een behandeling bestaat uit het reinigen van de oren en aanbrengen van een zalf met medicijnen tegen de oormijt. Bij een ontstoken oor heeft dit oor extra zorg nodig. Soms kunnen in plaats van de zalf ook nekdruppels gebruikt worden. Lees hier alles over op de pagina oormijt hond behandelen.