7 Beste middelen tegen oormijt

Oormijt is een vervelend verschijnsel bij honden. De kleine parasiet nestelt zich in het oor van de hond en zorgt hier voor irritatie en jeuk. Op de lange termijn kan er ook een ontsteking ontstaan in het oor, wat vaak gepaard gaat met (hevige) pijn en bij gebrek aan behandeling zelfs blijvende schade aan het oor van de hond.

oormijt hond

Gelukkig is oormijt goed behandelbaar. Een vroege besmetting kan met een grondige oorreiniging al verholpen worden. Vaak zijn er echter ook medicijnen nodig om de oormijt optimaal te bestrijden. Hieronder volgen de beste middelen tegen oormijt en het verwijderen van huidschilfers.

Lees ook: Oormijt bij honden – Symptomen oormijt

1. Regelmatige reiniging oren

Om de kans te verkleinen dat oormijt zich vestigt en eitjes legt in de oren, is regelmatige reiniging verstandig. Dit verkleint bovendien de kans op schimmel- en bacteriële infecties. Het oor kan het beste schoongemaakt worden met een goede oorreiniger die speciaal is gemaakt voor honden. Het reinigen van de oren is ook bij een gevorderde besmetting nog belangrijk.

Een aanrader is Oxyfresh Pet Earcleaner. Dit is wereldwijd één van de meest verkochte oorreinigers en met goede reden: het maakt geen gebruik van agressieve chemicaliën, maar zorgt wel voor een zeer grondige reiniging. Dit is werkzaam op basis van het gepatenteerde Oxygene-complex, een complex dat met behulp van actief zuurstof ziektemakers bestrijdt.

Oxyfresh Pet Oorreiniger brengt de oren bovendien tot rust, waardoor de hond minder gaat krabben. Dit is één van de symptomen van oormijt en kan soms leiden tot het ontstaan van een hematoom. Lees op de pagina tips bij schoonmaken hondenoren meer over het reinigingsproces.

2. Zalf tegen oormijt

Wanneer de oormijt zich gevestigd heeft in het oor, is enkel een oorreiniging vaak niet meer voldoende. Weliswaar verwijdert dit veel van de oormijt, de kans dat er een mijt achterblijft die het overleeft is altijd aanwezig.

Daarom wordt een regelmatige reiniging vaak gecombineerd met een zalf die in de oren kan worden aangebracht. Deze zalf beschikt over een effectief medicijn tegen oormijt en kan, afhankelijk van het gebruikte medicijn, vaak alleen door de dierenarts verstrekt worden.

Idealiter wordt de zalf aangebracht na een reiniging van het oor.

3. Nekdruppels tegen oormijt

Soms zijn er redenen om niet voor een oorzalf te kiezen, maar voor nekdruppels. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het hond het aanbrengen van de zalf slecht toelaat of deze zalf met geweld weg probeert te krabben.

Ook nekdruppels bestrijden oormijt echter effectief. Bovendien doodt het mijten die aanwezig zijn in de vacht van de hond. De oormijt kan namelijk ook prima overleven in bepaalde delen van de vacht, met name rond de nek, romp en staart.

De meeste nekdruppels doden bovendien eventueel aanwezige vlooien. Ook bij het gebruik van nekdruppels geldt dat regelmatige reiniging van het oor aanbevolen is.

4. Orale medicijnen

Soms acht de dierenarts het nodig om ook tabletten voor te schrijven die de hond in moet nemen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de oormijt een diepe infectie in het oor veroorzaakt heeft, of wanneer behandeling met zalf en nekdruppels niet voldoende aanslaat.

Bij zichtbare pijn wordt vaak ook pijnstilling aan de hond gegeven. Deze pijnstilling werkt in veel gevallen bovendien ontstekingsremmend.

5. Olijfolie

Regelmatig gebruiken hondeneigenaren olijfolie om oormijt te bestrijden. De olijfolie wordt rijkelijk aangebracht in het oor, waar het ontstekingsafval oplost en de oormijt verzwakt of doodt. Hoewel olijfolie zeker kan werken, vormt het gebruik geen ideale behandeling. Reiniging is minder grondig dan een goede oorreiniger en er is geen garantie dat alle oormijten daadwerkelijk gedood worden met de olie. Het voordeel is dat je olijfolie meestal al in huis hebt, het helpt alleen geen mijten te voorkomen of helemaal op te lossen.

6. Azijn

Ook azijn wordt regelmatig gebruikt om oormijt te bestrijden bij honden. Aan het gebruik van azijn kleeft echter een risico. De stof is erg zuur, waardoor de oormijten sterven. Bovendien kan het afval in de oren redelijk effectief verwijderd worden. Azijn is echter ook bijtend, met name in open wonden.

Zeker bij een ontstoken oor is de huid in het oor gevoelig en soms ook deels open. Het gebruik van azijn kan dan erg onprettig zijn voor de hond. Wil je toch azijn gebruiken, verdun deze dan met twee delen water per één deel azijn. Gebruik een vochtig watje om het azijn te verwijderen na de behandeling.

7. Waterstofperoxide

Op papier een goede behandelmethode, maar in de praktijk sterk af te raden. Waterstofperoxide is een effectieve doder van oormijten, maar bovendien sterk irriterend. Komt het in de ogen van de hond terecht, dan is dit zelfs gevaarlijk.

Het is bovendien lastig om met waterstofperoxide alle oormijten te bereiken. De stof kan niet in het oor gedruppeld worden, maar met een watje is het niet mogelijk om dieper in het oor te komen.

Het gebruik van een wattenstaafje is hiernaast sterk af te raden, vanwege het risico op beschadiging van het trommelvlies. Dit is zeer pijnlijk voor de hond en kan blijvende schade aan het gehoor als gevolg hebben.

Gebruik in plaats van deze middelen liever een goede oorreiniger, zoals Oxyfresh Pet Oorreiniger. Combineer dit zo nodig met een medicijn van de dierenarts dat oormijt op een veilige, effectieve manier aanpakt.