Gevolgen oorontsteking hond

De gevolgen van oorontsteking bij honden

Een oorontsteking is vervelend voor de hond, maar zeker niet ongebruikelijk. Voor dierenartsen is het dagelijkse kost om een oorontsteking bij een hond te behandelen. Blijft een ontstoken oor bij de hond echter onbehandeld, dan kan dit vervelende en zelfs ernstige gevolgen hebben voor de viervoeter.

gevolgen oorontsteking hond

Lees ook: Beste middelen oorontsteking bij honden

Gevolgen ontstoken oor korte termijn

Op de korte termijn leidt een ontstoken oor met name tot irritatie, jeuk en pijn bij de hond. De hevigheid van deze pijn kan aanzienlijk verschillen per geval. Pijn is te herkennen aan piepen en een schrikreactie bij aanraking van het oor. Wanneer er heftige pijn is zal de hond ook minder hard krabben aan het oor.

Het ontstoken oor gaat gepaard met pusvorming en een vieze lucht, die ook merkbaar is voor omstanders. In sommige gevallen is dit zelfs het eerste dat opvalt bij een ontstoken oor. De pusvorming kan leiden tot een licht druipend oor. Ook kan het gehoor van de hond tijdelijk achteruit gaan door en verstopping van het oorkanaal.

Al deze gevolgen zijn compleet om te draaien door simpelweg de ontsteking te behandelen en de oren te spoelen met een goede oorreiniger, zoals Oxyfresh Pet Oorreiniger.

Gevolgen oorontsteking bij uitblijven van behandeling

Een oorontsteking bij de hond is op zichzelf vervelend, maar geen serieus gevaar voor de gezondheid van de hond. Dit verandert wanneer goede behandeling uitblijft of pas te laat gestart wordt. Bij een onbehandelde of slecht genezende oorontsteking spreken we ook wel van een chronische oorontsteking.

Een oppervlakkige oorontsteking, bijvoorbeeld aan de buitenzijde van het oor, kan het hondenoor dieper binnendringen. De zwelling wordt heviger, waardoor het oorkanaal steeds verder wordt afgesloten. Bij een dergelijk ontstoken oor is ook de pijn zeer heftig voor de hond.

Ernstige gevallen van oorontsteking hond

In ernstige gevallen kan ook het trommelvlies van het hondenoor scheuren. Dit is niet alleen extreem pijnlijk, maar veroorzaakt ook blijvende schade aan het gehoor. Bij ernstige oorontstekingen kan bovendien het evenwichtsorgaan aangetast worden, soms permanent.

Vanuit een ernstige oorinfectie kan ook een hematoom ontstaan. Dit is een bloeduitstorting als gevolg van een geknapt bloedvat. In het oor is er weinig ruimte om dit bloed af te voeren, waardoor het oor beschadigd kan raken. Bij een hematoom is doorgaans een operatie nodig. Overigens kan een hematoom ook juist de oorzaak van een oorontsteking zijn.

Wanneer het oorkanaal ernstig vernauwd is, is een normale behandeling niet langer voldoende. In dergelijke gevallen moet er vrijwel altijd een operatie plaatsvinden om de oorontsteking bij de hond te behandelen. Lees meer op de pagina oorontsteking hond behandeling.