Risicofactoren oorontsteking hond

8 Risicofactoren voor een oorontsteking bij je hond

De oren van een hond zijn over het algemeen relatief vatbaar voor een oorontsteking. Hondenoren vormen een dankbare thuis voor verschillende ziektemakers. Ook kan in veel soorten hondenoren relatief eenvoudig vuil blijven zitten, wat ook kan leiden tot problemen.

risicofactoren oorontsteking hond

De volgende risicofactoren vergroten de kans op een oorontsteking bij je trouwe viervoeter.

Lees ook: Oormijt hond – Oorontsteking hond

1. Slecht gereinigde oren

Voor gezonde oren is het goed om de oren van je hond regelmatig schoon te maken. Dit kun je doen met een nat wattenbolletje, maar beter nog met een speciale oorreiniger. Een goede oorreiniger is de Oxyfres Pet orreiniger. Deze oorreiniger maakt gebruikt van het gepatenteerde Oxygene-complex, dat werkt op basis van actief zuurstof.

Dit actieve zuurstof pakt de ziektemakers effectief aan, waardoor ook de ontsteking verdwijnt. Hiernaast kalmeert het middel de oren, waardoor de hond minder krab- en schudneigingen heeft. De oren worden grondig en effectief gereinigd, wat ertoe leidt dat de oorontsteking binnen de kortste keren verdwenen is

2. Huidinfecties

De huid van honden zit vol met bacteriën. Over het algemeen is dit geen probleem, omdat deze bacteriën in een evenwicht leven met aanwezige stoffen op de huid en niet direct infecties veroorzaken. Het wordt echter een probleem wanneer de bacteriën een huidinfectie veroorzaken en zich vervolgens naar de oren verplaatsen. Wanneer bacteriën (diep) in de oren terecht komen, leidt dit tot soms ernstige problemen.

De hondenoren vormen namelijk een veel prettigere thuis voor de bacteriën dan de huid. Hierdoor kunnen zij zich explosief gaan vermenigvuldigen, waardoor een infectie en ontsteking ontstaat. Deze ontsteking is pijnlijk voor de hond en kan ook leiden tot stinkende oren.

3. Oormijt

Een oormijt is een klein achtpotig beestje dat in het oor van de hond leeft en zich voedt met het oorsmeer dat geproduceerd wordt. Deze parasieten kunnen onder meer irritaties en ontstekingen veroorzaken in het hondenoor. Oormijt is onder meer herkenbaar aan een regelmatig krabbende en schuddende hond.

Onbehandeld kan oormijt leiden tot hevige ontsteking die zich ook kunnen uitbreiden naar de huid van de hond. Daarom moet oormijt op tijd herkend en behandeld worden. Lees op de pagina oormijt bij honden alles over deze parasiet.

4. Grote, hangende oren

Met name honden met grote, hangende oren lopen een verhoogde kans op een oorontsteking. Onder grote oren hoopt afval makkelijk op en kan ook oorsmeer minder eenvoudig het oor verlaten. Deze ophoping vormt een dankbare voedingsbron voor bacteriën en enkele schimmels.

Aan de binnenkant van hangende oren is de temperatuur bovendien net iets hoger dan bij opstaande oren. Ziektemakers groeien hierdoor sneller, met een oorontsteking als gevolg.

5. Slecht voedingspatroon

Wanneer honden slechte voeding krijgen, kan het immuunsysteem enigszins verzwakt raken. Hoewel dit niet levensbedreigend is voor de hond, leidt dit wel tot een verhoogde kans op onder meer oorinfecties. Bacteriën worden minder dwars gezeten door het immuunsysteem van de hond en zijn hierdoor sneller in staat om zich explosief te gaan vermenigvuldigen, wat vervolgens leidt tot een ontstoken hondenoor.

Een slecht voedingspatroon bevat veel onnatuurlijke toevoegingen, maar ook graan en maïs. Geef de hond het liefst kwalitatief goed, natuurlijk voedsel. Op dit type voedsel is het lichaam van de hond namelijk beter ingesteld.

6. Zwemmen in vuil water

Net als voor mensen het geval is, kan zwemmen in vuil water de kans op oorinfecties vergroten. Weliswaar is het immuunsysteem van een hond over het algemeen een stuk sterker dan dat van de mens, toch is ook de hond vatbaar voor ziektemakers die in het water aanwezig zijn.

Zwemt de hond in vies water, zoals een sloot of meertje, droog de hond dan goed af, ook het gezicht en de oren. Zo kan voorkomen worden dat de bacteriën de kans krijgen om in de natte vacht en oren te gaan groeien.

7. Afwijkende vorm oorkanaal hond

Waar hangende hondenoren een duidelijke vergroot risico lopen op ontstekingen, geldt dit ook voor sommige afwijkende vormen van het oorkanaal. De vorm van het oorkanaal is echter vrijwel niet zichtbaar van buitenaf.

Afwijkende vormen van het oorkanaal van de hond kunnen verschillende oorzaken hebben. Een relatief veelvoorkomende oorzaak is de groei van littekenweefsel, waarbij het oorkanaal nauwer wordt. Wordt het oorkanaal nauwer, dan is de kans op verstopping en ophoping van afval groter, wat kan leiden tot ontstekingen. Ook cysten en in enkele gevallen tumoren kunnen leiden tot een vernauwing en verhoogde kans op oorontstekingen.

De kans ook cysten kan verkleind worden door de oren goed schoon te houden. Je kunt hondenoren schoonmaken door bijvoorbeeld gebruik te maken van Oxyfresh Pet Oorreiniger, een niet-agressieve oorreiniger die grondig reinigt en ziektemakers doodt.

8. Oorhematoom

Een hematoom is een gezwollen massa van met name bloed. Een oorhematoom ontstaat wanneer een bloedvat in het hondenoor is gebarsten. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar soms zelfs gebeuren door wild te krabben.

Een oorhematoom vereist meestal behandeling bij de dierenarts, waarbij het bloed uit het hematoom wordt verwijdert. Ook is een operatie in veel gevallen nodig om de vorming van een nieuw hematoom te voorkomen.