10 oorzaken van oorsmeer bij honden

Oorzaak oorsmeer hond

Binnen ieder gezond oor van mens en dier wordt oorsmeer aangemaakt. De klieren aan het begin van de uitwendige gehoorgang produceren deze vettige substantie (ook wel cerumen of oorwas genoemd) om de gehoorgang tegen vocht en vuil te beschermen en het trommelvlies elastisch te houden.

oorsmeer hond

Het gewoonlijk vochtige oorsmeer droogt langzaam op waardoor het afbreekt in korreltjes. Door de vorming van nieuwe huid in het binnenoor wordt het oorsmeer langzaam naar buiten geduwd. Natuurlijke kaakbewegingen bij de kat of hond, zoals blaffen, kauwen en gapen helpen dit proces. Een gezond honden- of kattenlichaam reguleert zowel de aanmaak als de afvoer van oorsmeer.

Lees ook: De beste tips voor het reinigen van de oren van je hond

Kleuren oorsmeer

Nieuw aangemaakt oorsmeer is wit van kleur. Deze wordt donkerder naarmate het ouder wordt en daarmee meer aan de lucht is blootgesteld. Wanneer de oren niet regelmatig worden schoongemaakt, zullen er afvalstoffen, huidschilfers en stukjes haar achterblijven in het oorsmeer, waardoor de kleur zwart kan worden.

Wanneer de oren niet tijdig gereinigd worden, kan er jeuk of zelfs een oorontsteking ontstaan. Zwart oorsmeer bij honden komt vaak voor in combinatie met oormijt bij honden.

Oorsmeer en problemen

Bij verkeerd of veelvuldig reinigen kan de zuurgraad verstoord raken en het oor meer oorsmeer gaan produceren. Hierbij is zowel de vettige/zure laag alsook de beschermende opperhuid aangetast, wat het oor van uw huisdier extra kwetsbaar maakt.

De meest voorkomende oorzaken van overmatig oorsmeer zijn:

1. Water:

Bij het wassen van het dier, of wanneer deze zwemt, kan er water in het binnenoor achterblijven. Doordat de vochtige omgeving een ideaal broeinest is voor schadelijke bacteriën leidt dit in vaak tot een oorontsteking (ook wel zwemmersoor genoemd). Zeep kan de zuurgraad verminderen waardoor bacteriën gedijen of de huid uitdrogen en doen schilferen.

1. Haargroei:

Honden- en kattenrassen met een lange haargroei zijn vatbaarder voor oorproblemen omdat de haren de afvoer van het oorsmeer belet en dit laat verharden.

3. Te weinig lucht:

Dit zorgt voor een verhoogd risico op oorontsteking . Naast de aanwezigheid van veel haar kan een smalle gehoorgang en de hangende oren van uw huisdier leiden tot een reductie van lucht.

4. Jeuk:

Dit ontstaat bij irritatie aan de oren. Uw hond of kat kan de neiging hebben om aan de oren te krabben of kroelen. Dit kan weer leiden tot verdere beschadiging aan de huid, waarbij een ontsteking niet ver weg is.

5. Ouderdom:

Minder beweging en veranderende lichamelijke eigenschappen kunnen zorgen voor dikker, harder en zelfs scherp oorsmeer.

6. Afwijkende gehoorgang:

De botvorming en bouw van de gehoorgang verschilt per ras en leeftijd. Zo staan de Cocker Spaniël en de Labrador bekend om een hoge oorsmeerproductie.

Wees u zich ervan bewust dat het overmatig aanmaken van oorsmeer grotere problemen kan veroorzaken. Zo kan het buitenoor gaan ontsteken, waarbij de infectie zich langzaam verspreid naar het binnenoor. Controleer de oren van uw trouwe metgezel dan ook iedere week op viezigheid en te veel oorsmeer en reinig deze met een bewezen oorreiniger die de huid niet aantast.

Lees hier meer informatie over het reinigen van hondenoren.

Bron: https://pets.webmd.com/dogs/my-dog-swollen-ear#1