Oorreinigers voor honden en katten

Er zijn vandaag de dag een groot aantal middelen tegen te veel oorsmeer verkrijgbaar. Van high end, chemische goedjes tot aan huis-tuin-en-keukenmiddelen uit grootmoeders tijd en van oorzalfjes tot oordruppels.

oorreiniger voor honden en katten

Hieronder hebben we de beste oorreiniger voor honden en katten tegen overtollig oorsmeer bij honden en katten, cavia’s en konijnen voor u op een rijtje gezet.

Lees ook: Tips oor reinigen hond – Oorzaak oorontsteking

1. OxyFresh Pet oorreiniger

Deze oorreiniger van het Amerikaanse Oxyfresh is momenteel een van de best verkochte earcleaners voor dieren op de markt. De oordruppels bevatten geen alcohol en irriteren de oren daarom niet. Naast het feit dat het oorsmeer gemakkelijk losweekt bevat dit middel Oxygene®. Dit actieve bestanddeel verdrijft alle vervelende geuren op een diervriendelijke en natuurlijke manier. Oxyfresh Pet is ook heel eenvoudig te gebruiken. Hou de oorschelp omhoog en druppel zo’n 10 tot 15 druppels in het oor (afhankelijk van de grootte van uw hond of kat). Masseer het middel aan het begin van het oor in zodat al het oorsmeer ermee in contact komt. Wanneer het oorsmeer uit het oor begint te lopen, verwijdert u dit eenvoudig met een handdoek of keukenpapier.

2. Salicylzuur

Let op dat een aantal producten tegen oorsmeer bij honden en katten salicylzuur bevat. Salicylzuul wordt gebruikt om de verdikte opperhuid zachter te maken zodat schilfers gemakkelijker loskomen en andere werkzame stoffen sneller door het lichaam worden opgenomen. Een nadeel is dat deze hulpstof irritaties kan veroorzaken, waardoor u het middel beter niet kunt gebruiken wanneer er sprake is van een (dreigende) infectie in het oor van uw huisdier.

3. Neomycine

In sommige oorreinigers zit de stof neomycine, een antimicrobieel- en antischimmelmiddel dat vaak wordt voorgeschreven bij oorschurft en aanzienlijke oorontsteking. Echter is het alleen geschikt voor uitwendig gebruik. Mocht u overwegen dit middel voor uw viervoeter te gebruiken, raadpleeg dan eerst uw dierenarts om de oren te controleren op veilig gebruik. Wanneer het trommelvlies namelijk beschadigd is, kan het de ontsteking verergeren.

4. Natuurlijke oliën

Slaolie, zonnebloemolie en olijfolie zijn slecht drie voorbeelden van natuurlijke oliën die je in de supermarkt kunt kopen. Dit soort huishoudmiddelen worden al vele jaren gebruikt om overtollig oorsmeer bij mensen aan te pakken. Hoewel deze oliën ook bij huisdieren kunnen worden ingezet, gaat dit vaak lastig. Voor een goede werking dient u de olie namelijk lauwwarm te maken (niet te heet!) wat voor een gevoeliger dierenoor geen sinecure is. Daarnaast heeft een olie zo’n dertig minuten inweektijd nodig voordat het oorsmeer goed los kan komen. Het is overigens onbekend of dit soort oliën oormijt tegengaat of hen juist op de beent houdt. Daarmee is olie als allround oorsmeermiddel voor huisdieren niet optimaal.

5. Wattenstaafjes

De oude, vertrouwde wattenstaafjes zijn zeer geschikt om oorsmeer dat zich op de uiterste rand van de gehoorgang en oorschelp bevindt, weg te halen. Een nadeel is dat u erg moet oppassen dat het wattenstaafje niet te diep in het oor wordt gestoken. De gehoorgang van honden en katten is namelijk een stuk kleiner dan bij mensen, waardoor het risico op beschadiging groter is. Ook moet u oppassen dat het oorsmeer niet dieper de gehoorgang in wordt geduwd, wat een prop kan veroorzaken. De meeste dieren stellen het overigens ook niet op prijs wanneer hun baasje met een hard object hun oor loopt te wroeten.

6. Oorsprays

Hoewel de Engelse term ‘spray’ spuit betekent, dient een oorspray niet verward te worden met de spuit die een arts gebruikt om oorsmeerproppen te verwijderen. Met een oorspray spuit u namelijk gelijkmatig een nevel van het middel in de gehoorgang. Dit kan een nadeel zijn ten opzichte van bijvoorbeeld oordruppels, aangezien u een spray minder goed kunt doseren (afhankelijk van de grootte van het dier). Daarnaast dient u het uiteinde van de spray in het oor te steken, wat uw hond of kat als onprettig kan ervaren.

7. Ear scratchers

Het weghalen van oorproppen en overtollig oorsmeer kan niet alleen met een spuit, maar ook met een earscratcher. Voor mensen zijn deze ‘oorkrabbers’ al een tijdje op de markt, maar sinds kort zijn ze ook verkrijgbaar voor huisdieren. Net als bij een oorspuit dient het harde oorsmeer voor gebruik eerst te worden losgeweekt. Fabrikanten beweren dat het uiteinde van de earscratcher de gehoorgang goed schoonmaakt, maar evenals bij de ouderwetse wattenstaafjes ligt het gevaar van oorbeschadiging ook hier op de loer.

8. Oorkaarsen

In de wereld van de homepathische geneesmiddelen is de oorkaars in opmars. Deze kaars bevat volgens de makers geneeskrachtige kruiden die een helende werking hebben. De methode zou ooit door de Indianen zijn uitgevonden om gevaarlijke virussen, ziektes en oorsmeer te bestrijden. Echter bestaat er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze kaarsen daadwerkelijk doen wat de producenten beweren. De kruiden geuren misschien lekker, maar u speelt wel letterlijk met vuur wat extra gevaarlijk is voor welk huisdier dan ook.

9. Oren uitspuiten

Net als bij mensen kunnen bij huisdieren oorsmeerproppen voorkomen. Wanneer deze proppen hardnekkig zijn en na behandeling van bijvoorbeeld olie of water het oor niet willen verlaten, is het tijd voor drastischere maatregelen, zoals het uitspuiten van de oren. Bij het uitspuiten dient het oorsmeer eerst zo vloeibaar mogelijk te worden gemaakt. Daarna kan het oor met lauwwarm water wordt uitgespoten. Echter zullen dierenartsen zo’n spuit niet ter hand nemen omdat het trommelvlies enorm belast wordt en dit oorpijn kan veroorzaken. Het zijn dan vooral onwetende en eigenwijze katten- en hondenbaasjes die zelf met een spuit in de weer gaan. Niet doen dus!

10. Warm water

Vaak wordt gedacht dat het spoelen van de oren met warm water, zoals bijvoorbeeld bij het douchen gebeurt, genoeg is om oorsmeer te verwijderen. Dit geldt echter alleen voor gezonde dieren waarbij de aanmaak en afvoer van oorsmeer in balans is. Wanneer er echter te veel oorsmeer wordt aangemaakt, is de kans groot dat er vocht in het oor achterblijft. Dit kan een prop veroorzaken, wat een broeinest is voor schadelijke bacteriën en ongedierte. Pas tevens op voor het gebruik van zeep wat de vettige laag in het oorsmeer aantast en het lichaam juist overmatig oorsmeer zal laten aanmaken.

Lees ook onze tips en adviezen bij wat te doen tegen oorsmeer en leer de symptomen kennen van (beginnende) oorproblemen bij uw hond of kat. Zo weet u als geen ander wat problemen veroorzaakt en hoe u de oren van uw lieve huisdier reinigt en gezond houdt.