Symptomen oorontsteking hondSymptomen oorontsteking hond

Een oorontsteking is een vrij veelvoorkomende aandoening bij honden. Oorontstekingen kunnen bij iedere hond ontstaan, maar sommige factoren verhogen de kans op het ontstaan. Zo raakt een oor sneller ontstoken bij hondenrassen met hangende oren. Ook vieze oren vormen een risico, omdat bacteriën zich hier makkelijker kunnen nestelen en oorontstekingen kunnen veroorzaken.

Door de oren van een hond regelmatig schoon te maken kan een oorontsteking in veel gevallen voorkomen worden. Gebruik hierbij het liefst een goede oorreiniger die niet te agressief is, zoals Oxyfresh Pet Oorreiniger.

Volledig voorkomen is helaas niet mogelijk. Voor een goede genezing is het belangrijk dat het ontstoken oor op tijd herkend wordt. Dit kan door te letten op de volgende symptomen:

Lees ook: Oorontsteking bij honden – Oorzaak oorontsteking

1. Stinkende oren

Een ontstekingsreactie in het hondenoor gaat onder meer gepaard met pusvorming. Deze pus ruikt vies. Ook zijn er vaak ziektemakers aanwezig die zelf nare geurtjes produceren. Een ontstoken oor is niet altijd direct zichtbaar, maar soms wel al te ruiken.

Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor stinkende oren, hoewel vrijwel altijd een ontstekingsreactie een onderdeel van de geur is. Lees op de pagina redenen waarom de oren van je hond stinken alles over dit onderwerp.

2. Jeuk en irritatie

Wanneer bacteriën, schimmels of oormijten zich nestelen in de oren, beginnen deze zich te vermeerderen. Ieder zorgen ze op hun eigen manier voor jeuk en irritatie. In het geval van oormijt bij de hond ontstaat de jeuk door het beestje zelf, maar ook door de hierop volgende ontsteking.

Jeuk en irritatie wordt zichtbaar voor omstanders, doordat de hond erg veel gaat krabben aan de oren en schudden met het hoofd. Dit doet de hond duidelijk zichtbaar vaker dan normaal het geval is. In een vroeg stadium is simpelweg de oren reinigen soms nog voldoende. Doe dit grondig met een goede oorreiniger, zoals Oxyfresh Pet Oorreiniger.

Deze oorreiniger gebruikt geen agressieve chemicaliën, maar doodt de ziektemakers op basis van het Oxygene-complex, dat werkt met actief zuurstof. Oxyfresh oorreiniger pakt de ontsteking bij de bron aan en helpt direct bij de verwijdering van afvalstoffen en het tot rust brengen van het hondenoor.

3. Pijn in de oren

Een oorontsteking gaat vrijwel altijd gepaard met pijn. Voor mensen geldt dat oorontstekingen ontzettend pijnlijk kunnen zijn. Dit is niet anders voor honden: ook bij hen kan een oorontsteking soms extreme pijn veroorzaken.

Gelukkig treedt hevige pijn over het algemeen alleen op wanneer de oorontsteking al langere tijd (onbehandeld) bestaat. Hiervoor kan er wel al lichte tot matige oorpijn zijn. Dit is herkenbaar aan een piepende hond. Aanraking van het oor leidt tot een schrikreactie en extra piepen. Voorkom verergering van de pijn door een oorontsteking op tijd te behandelen.

4. Zwelling en roodheid

De eerste drie punten zijn over het algemeen de meest opvallende symptomen van een oorontsteking bij de hond. Bij nader onderzoek is soms ook zwelling en roodheid van de huid zichtbaar in en ook rond het oor. Deze zwelling is een lichamelijke reactie op de infectie om de ziektemaker te bestrijden, maar brengt in de praktijk vaak meer klachten voor de hond met zich mee.

Roodheid van de (omliggende) huid is vaak nog wat lastiger te zien, omdat de huid van het oor altijd een een lichtroze kleur heeft. Een geoefende blik, bijvoorbeeld van een dierenarts, kan roodheid snel herkennen.

5. Huidproblemen

Rond de ontsteking kan de huid gaan schilferen als gevolg van de infectie. Dit kan duiden op een uitbreiding van de oorinfectie naar de huid, omdat de bacteriën ook op de huid buiten het oor kunnen overleven.

Huidschilfering treedt lang niet altijd op en duidt vaak op een al wat verder gevorderd stadium van de oorontsteking. Doorgaans zijn de eerder genoemde symptomen in dit stadium al duidelijk aanwezig.

Soms kunnen huidproblemen ook juist leiden tot een oorontsteking. Een bacteriële huidinfectie kan zich verplaatsen naar het oor en hier zeer snel leiden tot een oorontsteking. De vacht van de hond zo nu en dan reinigen met een goede hondenshampoo kan de kans op huidinfecties aanzienlijk verkleinen.

6. Obstructie van het oorkanaal

Bij een ontsteking kan het oorkanaal vernauwen of zelfs volledig dicht gaan zitten door zwelling en ontstekingsmateriaal. Dit vormt een groot risico voor de hond, omdat vanuit dit punt de ontsteking verder kan gaan naar het middenoor en binnenoor.

Een dergelijke ontwikkeling zorgt voor veel meer pijn en kan bovendien blijvende schade aanrichten. Onder meer het trommelvlies en evenwichtsorgaan kan permanent beschadigd raken bij een vergevorderde oorontsteking.

7. Verminderde eetlust

Een verminderde eetlust ontstaat wanneer de hond zich ziek voelt als gevolg van de ontsteking. Dit kan al in een vroeg stadium van een ontstoken oor het geval zijn, maar ook pas veel later optreden. Wanneer de hond niets meer wil eten moet er overgestapt worden op vloeibare voeding en in zeer ernstige gevallen dwangvoeding met behulp van een infuus. Dit is echter slechts zeer zelden nodig.

8. Verminderde coördinatie en evenwichtszin

Bij een oorontsteking die zich heeft verplaatst tot diep in het oor, kan ook het evenwichtsorgaan aangetast worden. Dit orgaan geeft continu signalen af aan de hersenen waardoor de hond niet omvalt. Geeft dit orgaan verkeerde signalen of minder signalen af, dan is dit direct merkbaar aan de coördinatie en het evenwicht van de viervoeter.

9. Braken

Een vergevorderde oorontsteking bij de hond kan soms leiden tot misselijkheid en braken. Ook hier geldt dat dit in principe alleen optreedt wanneer veel van de voorgaande symptomen al zijn opgetreden. Braken is slechts zelden het eerste symptoom dat opvalt bij een ontstoken oor van de hond.

De beste middelen om oorontsteking te verhelpen vind je hier.