Oormijt hond of kat? 10 Tips

Oormijt bij honden en katten

Oormijten zijn kleine witte beestjes die voor vervelende problemen kunnen zorgen. Wanneer u het vermoeden heeft dat uw hond of kat last heeft van oormijt, wacht dan niet te lang en raadpleeg uw dierenarts. Deze kan vaststellen of er inderdaad sprake is van oormijt en een behandelplan opstellen.

oormijt hond kat

Oormijten zijn vrij hardnekkig en daarnaast ook zeer besmettelijk voor andere honden (niet voor mensen). Hieronder vindt u meer informatie over oorzaken oormijt, symptomen, gevolgen, behandeling van en middelen tegen deze vervelende monstertjes.

Lees ook: Beste tips tegen oormijt – Tips om de oren van je hond schoon te houden

Oor- en andere mijten

Er bestaan twee typen mijten: gravende en niet-gravende. Gravende mijten worden ook wel schurftmijten genoemd omdat zij zich in de harde hoornlaag van de huid bewegen en schurft (Latijn: scabiës) veroorzaken. Onder de niet-gravende mijten vallen vachtmijten (latijn: Cheyletiella) en oormijten (latijn: Otodectes cynotis). De oormijt veroorzaakt in veel gevallen oorontsteking. Dit type mijtinfectie is de meest voorkomende bij zowel honden als katten. Echter kent oorontsteking ook andere oorzaken, zoals gistinfecties of bacteriële infecties.

De oormijt is in vergelijking met de andere soorten een vrij grote mijt, maar met het blote oog niet goed zichtbaar. Hij leeft aan de oppervlakte van de huid van huidresten en vocht kan zich alleen ’te voet’ verplaatsen. Ze doen hun naam eer aan doordat ze de neiging hebben in de gehoorgangen van honden en katten te kruipen. Echter kunnen ze ook op de kop, hals en bijvoorbeeld de staart voorkomen, aangezien deze huidoppervlakten het meest met elkaar in contact komen. Oormijten hebben een voortplantingscyclus van zo’n drie weken en kunnen tot maanden in hun leefomgeving rond blijven krioelen.

Oormijten verspreiden zich uitsluitend via contact met een ander dier, waarbij de mijt steeds de oversteek waagt naar een nieuw slachtoffer. Echter vallen vooral jonge dieren die in het nest verblijven ten prooi aan oormijten.

Symptomen van oormijt bij honden en katten

Wanneer de mijten in de oren van uw hond of kat huishouden en eitjes leggen, veroorzaakt dit nogal wat jeuk. Hoe u de aanwezigheid van oormijt herkent? Dieren kunnen op verschillende manieren met dit probleem omgaan, waarbij één of meerdere van de volgende symptomen zich kunnen openbaren:

  • Een rode, vuile oorschelp (ook kan de vervuiling diep in de gehoorgang zitten, waardoor deze op het eerste gezicht schoon lijkt).
  • Veel zwart of donkerbruin oorsmeer. Deze kan voor komen in vloeibare vorm, maar ook als proppen of verdikte randen. Overvloedig oorsmeer duidt veelal op een oorontsteking.
  • Uw kat of hond schud met de kop en klappert met de oren. Ook kan het korte, schrikbewegingen aan het oor vertonen.
  • Een scheve kop. Uw hond of kat hangt met het geïnfecteerde oor naar beneden.
  • Uw hond of kat krabt vaak en hard aan de oren. Hierbij kan het dier kreunen of janken.
  • Krabben aan de wangen. Achter de wangen bevindt zich het verticale deel van de gehoorgang dat vaak als eerste geïnfecteerd raakt voordat het horizontale deel bij het trommelvlies wordt bereikt.
  • Doordat de oren pijnlijk zijn kan het dier zich terugtrekken of agressief gedragen wanneer u hem benadert.

Oormijt en oorontsteking

Helaas is het zo dat de aanwezigheid van oormijt in de meeste gevallen leidt tot oorontsteking of huidontsteking. Kenmerkend daarbij is het overvloedige oorsmeer, dat diepdonker van kleur is en gepaard kan gaan met een rotte lucht. Katten vertonen overwegend een grotere aanmaak van oorsmeer dan dat ze jeuk hebben, bij honden is het precies andersom.

Doordat honden en katten de aangedane oren veelvuldig krabben, kunnen bloedvaten springen en de oorschelpen verdikken (doordat het bloed zich tussen de huid en het kraakbeen ophoopt). We spreken in dat geval van een othaematoom of bloedoor, een aandoening die door de dierenarts behandeld moet worden.

Oormijt zelf behandelen?

Wanneer er oorontsteking optreedt is het aan te raden uw hond of kat naar de dierenarts te brengen. Deze zal met behulp van een otoscoop het oor onderzoeken. Om een binnen- of middenooronsteking vast te stellen kunnen röntgenfoto’s uitkomst bieden.

De dierenarts zal officieel een diagnose stellen en met u de vervolgstappen bespreken. Bij oormijt en een (dreigende) infectie is het gebruik van medicatie – zoals een ontstekingsremmer of antibioticum – gangbaar.

Zoals u leest kunnen oormijten een hoop ellende veroorzaken. Als uw hond of kant niet snel effectief behandeld wordt, kunnen de klachten verergeren en kunnen er zelfs complicaties ontstaan.

Medicatie die in het oor werkt, kan alleen in een schoon oor door het lichaam worden opgenomen. Zelf kunt u effectief aan de behandeling bijdragen door de oren schoon te houden (doe dit in overleg met uw dierenarts want wanneer er infecties zijn opgetreden of bij een gescheurd trommelvlies, dient u extra voorzichtigheid te zijn).

Vermijd agressieve middelen als xylol of ivermectine wat in het algemeen alleen voor grote (vee)dieren ingezet wordt.

Een middel dat effectief oorsmeer vermindert en oormijt bestrijdt is OxyFresh Pet oorreiniger. Dit middel bevat gepatenteerd Oxygene® wat niet alleen oorsmeer eenvoudig oplost, maar ook nare geuren tegengaat. Dit middel irriteert niet, doodt geen goede bacteriën en is eenvoudig te gebruiken.