Oormijt hond symptomen, hoe herken je ze?

Een oormijt is een kleine achtpotige parasiet die zich kan nestelen in de vacht of oren van een hond. Hier zorgt het beestje voor irritatie en jeuk. Op de langere termijn kan oormijt ook ontstekingen veroorzaken. Een ontstoken oor is erg pijnlijk voor de hond en kan bij een gebrek aan behandeling bovendien een gevaar vormen voor de gezondheid van de hond.

Oormijt hond symptomen

Oormijt kan al bestreden worden voor er een oorontsteking is ontstaan. Hiervoor is het belangrijk om de mijt op tijd op te merken. Aan de volgende symptomen kan oormijt bij een hond herkend worden:

Lees ook: Beste middelenOorzaak oormijt

1. Vroege oormijt hond symptomen: schudden en krabben

Eén van de eerste symptomen waaraan oormijt te herkennen is, is veelvuldig schudden en krabben. De hond krabt hierbij vrij heftig aan de oren en schudt het hoofd veel. Hoewel ook gezonde honden regelmatig krabben en schudden, valt het bij de aanwezigheid van oormijt duidelijk op dat de hond dit veel vaker doet.

Soms is de hond bovendien het oor langs oppervlakten aan het wrijven tegen de jeuk. Het is bij oormijt meestal erg duidelijk dat de hond last heeft van jeuk en irritaties in het oor.

2. Donkerbruine tot zwarte afscheiding oren

De aanwezigheid van oormijt in de oren leidt vaak tot een donkere afscheiding in de oren. Dit is een mengsel van opgedroogd bloed, oorsmeer en soms ook ontstekingspus en -afval. De afscheiding valt soms niet direct op, zeker wanneer de hond kleine en/of hangende oren heeft. Bij honden met opstaande oren valt de afscheiding sneller op.

De donkere afscheiding duidt op de ontwikkeling van een oorontsteking bij de hond.

3. Nare geur uit de oren

Wanneer de hond een ontstoken oor heeft als gevolg van oormijt, gaan de oren vaak ook erg naar stinken. Dit is meestal al op een paar meter afstand te ruiken. De geur wordt veroorzaakt door ontstekingsstoffen, opgedroogd bloed en een afscheiding van de oormijten.

Soms wordt een ontstoken oor bij honden als eerste herkend aan de nare geur.

4. Pijn aan het oor

Wanneer de oorontsteking zich verder ontwikkeld, begint het oor ook pijn te doen. Met name wanneer het oorkanaal vernauwd raakt neemt de pijn voor de hond in rap tempo toe. Doorgaans is een oormijtbesmetting al voor dit stadium herkend, maar het verschilt per hond hoe hevig de pijn is of ervaren wordt. Soms wordt al in een eerder stadium flinke pijn gevoeld.

Dit is herkenbaar aan een piepende hond en een schrikreflex bij aanraking van het oor.

5. Hematoom

Een hematoom is een bloeduitstorting als gevolg van een geknapt bloedvat. Dit kan gebeuren wanneer de hond wild en veel aan het krabben is. Ook kan de oormijt zelf een bloedvat kapot maken, met een hematoom als gevolg. Soms ontstaat een hematoom als gevolg van een oorontsteking, terwijl een hematoom ook juist de aanstichter kan zijn van een ontsteking.

Bij een hematoom is het oor gezwollen. Het bloed in het hematoom kan slechts matig worden afgevoerd. In veel gevallen moet er een operatie aan te pas komen om de hematoom te verwijderen en te voorkomen dat er op een later punt nog één ontstaat.

Oormijt effectief bestrijden

Is een hond besmet met oormijt, dan moet dit zo snel mogelijk worden aangepakt. Een vroege besmetting kan al aangepakt worden door zowel de vacht als oren van de hond te wassen. Doe dit het liefst met een speciale hondenshampoo en oorreiniger, zoals de producten van Oxyfresh Pet.

Deze middelen zijn niet schadelijk voor de huid van de hond, maar pakken ziektemakers effectief aan en reinigen grondig. Door de vacht met een speciale borstel door te kammen kan ook een achtergebleven oormijt verwijderd worden.

Soms wordt een besmetting niet op tijd opgemerkt en ontstaan er symptomen zoals hierboven beschreven. Wanneer dit gebeurt moet het oor niet alleen gereinigd worden, maar ook behandeld worden met anti-mijtmedicijnen van de dierenarts. Lees hier alles over op de pagina behandeling oormijt hond.