Oorsmeer hond symptomen

Oorsmeer hond, wat zijn de symptomen?

Oorsmeer hond, hoe herken je de symptomen?Het hebben van oorsmeer is compleet normaal. De hoeveelheid oorsmeer die de in de oren van uw hond of kat wordt aanmaakt, kan per dier en zelfs per oor verschillen. Wat belangrijk is dat u als baasje uw huisdier regelmatig inspecteert op de aanwezigheid van overtollig oorsmeer en viezigheid.

oorsmeer hond

Gezonde dieren zijn actief en worden daardoor blootgesteld aan een hoop bacteriën en ongedierte. Samen met het oorsmeer kan dit op den duur voor problemen zorgen zoals oorontsteking. Ook kan uw viervoeter last krijgen van oormijt.

Kenmerkend voor overmatig oorsmeer bij honden is gehoorvermindering. Dit ontstaat met name wanneer vocht het oorsmeer doet opzwellen. De verstopping of ‘prop’ oefent druk uit op het trommelvlies en de gehoorgang wat pijnlijk kan zijn. Soms gaat dit ook gepaard met oorsuizen (Latijn: tinnitus), jeuk en in uitzonderlijke gevallen met duizeligheid. Deze symptomen zijn lastiger bij uw hond of kat te constateren dan bij uzelf. Daarom dient u goed te letten op overige kenmerken van gehoorproblemen.

Lees ook: Symptomen oorontsteking – Symptomen oormijt

4 Symptomen overmatig oorsmeer hond

Hieronder worden de lichamelijke symptomen en gedragskenmerken beschreven, zodat u deze tijdig kunt signaleren. Ga dan ook te rade bij uw dierenarts als u de boel niet vertrouwt.

• Vieze oren:

Viezigheid kan een lichamelijke reactie veroorzaken waarbij er meer oorsmeer wordt aangemaakt om het vuil door de gehoorgang naar buiten te leiden.

• Rode oren:

Uw hond of kat kan rode oren krijgen doordat er veel bloed naar het oor vloeit. Dit duidt in veel gevallen op een oorontsteking. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een bloedoor (Latijn: vasculitis) waarbij vocht zich ophoopt in de oorschelp. Dit wordt veelal veroorzaakt door ontstoken haarvaten als gevolg van een storing in het immuumsysteem. Wanneer een oorontsteking vermoedt, raadpleeg dan direct uw dierenarts.

• Warme oren:

Met name warme oren bij katten kan duiden op ziekteverschijnselen. Aangezien katten hun lichaamstemperatuur regelen via de oortjes, kan een hoge temperatuur duiden op koorts. Dit gaat gepaard met symptomen als verminderde of overmatige eetlust, een doffe vacht, diarree of overgeven. vertrouw op uw gevoel en schakel een dierenarts in als u twijfelt.

• Kroelen, krabben en schudden:

Wanneer uw hond of kat veelvuldig aan het oor kroelt, krabt, of met het hoofd schudt, kan dit op een oorontsteking wijzen. Wanneer het dier veel last van de oren heeft kan deze ook met de kop draaien. Hierbij hangt het aangedane oor dan lager.

Hoewel ziekten en ontstekingen op veel verschillende manieren kunnen ontstaan, is het noodzakelijk dat u uw hond of kat wekelijks blijft checken op overtollig oorsmeer en de algemene gezondheid.

Oorsmeer bij honden oplossen? Lees dan ook onze tips en adviezen om de oren uw trouwe huisdier gezond te houden en bekijk de voornaamste middelen en de beste oplossingen om dit probleem tegen te gaan.