Oormijt bij je hond zelf behandelen
Een oormijt is een kleine achtpotige parasiet die leeft in de oren van een hond. In de oren voedt de oormijt zich met oorsmeer, maar veroorzaakt hij ook irritatie, jeuk en op den duur ontstekingen. Oormijt moet om deze reden op tijd behandeld worden. Bij uitblijven van behandeling kunnen de gevolgen ernstig en blijvend zijn voor de hond.
Gelukkig is oormijt goed te bestrijden.
Lees ook: Beste middelen tegen oormijt – Symptomen oormijt
Diagnose voor oormijt
Oormijt kan herkend worden aan diverse symptomen. Een dierenarts kan de diagnose stellen aan de hand van deze symptomen, maar ook met een lichamelijk onderzoek. Met behulp van een zogenaamde otoscoop kan de dierenarts in het oor van de hond kijken. Hoewel het soms lastig is, kan met behulp van dit apparaat gezien worden of de kleine beestjes aanwezig zijn in het oor.
Wanneer de diagnose is gesteld, wordt er gestart met de behandeling. Deze bestaat meestal uit twee onderdelen.
Behandeling oormijt hond: schoonmaken en medicijnen
Een normale behandeling van oormijt bestaat doorgaans uit twee delen: het schoonmaken van het oor en het gebruik van medicijnen die de oormijt doden. Door het oor regelmatig te reinigen, kan de kans op een besmetting met oormijt verkleind worden. Tijdens de behandeling ondersteunt regelmatige reiniging het herstelproces van het oor.
Oor hond schoonmaken
Een hondenoor schoonmaken is een vrij exact werk. Idealiter wordt dit gedaan met een bolletje watten en een speciale oorreiniger. Een goede oorreiniger is Oxyfresh Pet Oorreiniger.
Met deze oorreiniger druppel je simpelweg tien tot vijftien druppels in het oor, tot deze vol zit. Hier pakt Oxyfresh Pet Oorreiniger met behulp van het gepatenteerde Oxygene-complex de ontsteking bij de bron aan. Bovendien brengt de oorreiniger het oor tot rust en zorgt het ervoor dat afval verwijderd wordt.
Met behulp van een vochtig bolletje watten of wattenschijven kan van buiten naar binnen rotzooi uit het oor van de hond verder verwijderd worden. Stop zodra er een weerstand in het oor voelbaar is. Wordt er hier doorgeduwd, dan kan het binnenoor van de hond beschadigd raken.
Bestrijding oormijt hond met medicijnen
Oormijt kan vrij hardnekkig zijn en vereist daarom meestal speciale medicijnen voor een adequate bestrijding. Deze worden voorgeschreven en afgegeven door de dierenarts. In de meeste gevallen zitten deze medicijnen verwerkt in een zalf die in het oor wordt aangebracht. Het aanbrengen van deze zalf gebeurt het liefst nadat het oor grondig gereinigd is, zodat de medicijnen optimaal hun werk kunnen doen.
In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer de hond het aanbrengen van zalf slecht toelaat, kunnen ook nekdruppels worden voorgeschreven. Nekdruppels doden oormijt en meestal ook eventuele mijten en vlooien in de vacht van de hond. Oormijt kan namelijk ook in sommige gebieden van de vacht overleven.
Afmaken van de kuur
Het is belangrijk dat een kuur altijd volledig wordt afgemaakt. Gebeurt dit niet, dan bestaat er de kans dat de oormijt niet volledig gedood wordt. In enkele gevallen kan de oormijt nu zelfs een resistentie opbouwen tegen de medicijnen. Een gemiddelde kuur duurt vaak ongeveer zeven dagen. Meestal moet de kuur twee weken hierna nog eens herhaald worden om zeker te zijn van optimale bestrijding.
Ook na genezing is het belangrijk dat het oor van de hond regelmatig gereinigd wordt met een goede oorreiniger. Een hond bouwt namelijk geen resistentie op tegen oormijt: er kan altijd een nieuwe besmetting plaatsvinden.