Oorontsteking en oormijt bij honden? 10 tips

Oorreiniger voor uw hond en kat

Een teveel aan oorsmeer (cerumen) bij uw hond of kat kan voor problemen zorgen. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig de oren van uw huisdier controleert en reinigt. Inmiddels zijn er tal van verschillende oorcleaners op de markt, zoals druppels, zalfjes, sprays en homeopathische middelen.

oormijt oorontsteking hond

Hier vindt u uitgebreide informatie over oorsmeer bij huisdieren zoals de oorzaak, de symptomen van erge oorproblemen en natuurlijk de beste middelen tegen oormijt en oorontsteking. Eveneens vindt u hier informatie over het helaas veel voorkomende fenomeen van oormijt en oorontsteking.

Zo weet u wanneer u zelf een oorreiniger bij uw huisdier kunt gebruiken en wanneer het verstandiger is om een dierenarts te bezoeken.

Oorsmeer bij honden en katten

Oorsmeer mag er door de bruine kleur misschien vies uitzien, het is zeker geen schadelijke substantie. Het wordt namelijk door het lichaam aangemaakt om onder meer schadelijke bacteriën buiten te houden, de gehoorgang soepel te houden en deze te isoleren van water. Een gezond honden- of kattenlichaam produceert van nature oorsmeer en is zelf in staat om overvloedig oorsmeer af te voeren.

Echter zijn sommige rassen vatbaarder voor overtollig oorsmeer en oorproblemen dan andere. Dit komt vanwege bepaalde fysieke eigenschappen die ooit door het fokken zijn ontstaan. De lange beharing in en rond de oren, de grootte en flexibiliteit van de oorschelp, de stand van de oren (hangend of rechtop staand) en de breedte van de gehoorgang zijn belangrijke factoren die hierbij meespelen.

Werp dan ook regelmatig een blik in de oren van uw viervoeter om oorproblemen tijdig op te merken. Volg eveneens onze tips en adviezen op om de oorhygiëne te bevorderen. Ook kunt u meer lezen over de oorzaak en gevolgen van te veel oorsmeer.

Honden- en kattenoren reinigen

Overvloedig oorsmeer geeft aan dat de oren gereinigd moeten worden. Gebruik hiervoor altijd een veilig en diervriendelijk middel. Ga niet in de weer met wattenstaafjes, want daarmee wordt het oorsmeer eerder aangeduwd dan verwijderd. Daarnaast stimuleren wattenstaafjes de productie van oorsmeer waardoor het probleem alleen maar verergert.

Omdat oorsmeer in de gehoorgang rondom het trommelvlies wordt aangemaakt, geven vernauwing van de gehoorgang (door bijvoorbeeld verkoudheid) en overbeharing (bij sommige honden en kattenrassen) vaak voor problemen. Het overtollige oorsmeer aan de rand van de oorschelp kunt u eenvoudig met een droge doek verwijderen.

Het oorsmeer dat dieper in de gehoorgang ligt, kunt u het beste verwijderen met de beste oplossing die momenteel verkrijgbaar is.