6 Oorzaken van een oorontsteking hond

Een ontstoken oor is voor de hond erg onprettig. Niet alleen veroorzaakt het jeuk en irritatie, het kan ook erg pijnlijk zijn. Bovendien kan een ontstoken oor bij een hond erg gaan stinken, wat ook voor omstanders onprettig is. Een oorontsteking bij honden kan diverse oorzaken hebben, die hieronder op een rijtje zijn gezet.

Oorzaak oorontsteking hond

Lees ook: Symptomen oorontsteking hond – Oorontsteking bij honden

1. Bacteriële infectie van het oor

Het kan voorkomen dat bacteriën diep in het oor terecht komen. Dit is een prettige omgeving voor deze bacteriën. Niet alleen is er de juiste temperatuur, ook kunnen de bacteriën zich te goed doen aan het aanwezige oorsmeer. Hierdoor gaan de bacteriën zich exponentieel vermenigvuldigen, wat vrijwel onherroepelijk leidt tot een oorontsteking.

Een dergelijke bacteriële infectie kan voorkomen worden door de oren regelmatig te reinigen. Doe dit het liefst met een speciale oorreiniger, zoals Oxyfresh Pet Oorreiniger. Deze oorreiniger brengt de oren tot rust en pakt de oorontsteking bij de oorzaak aan. Oxyfresh Pet Oorreiniger werkt op basis van het gepatenteerde Oxygene-complex, dat met behulp van actief zuurstof de bacteriën effectief aanpakt en zo ontstekingen voorkomt.

2. Vreemde objecten in het oor

In het oor van honden kunnen vreemde objecten vast komen te zitten. Objecten die regelmatig vast komen te zitten in het oor van honden zijn onder meer stukjes gras, stokjes en andere plantenresten. Ook iets niet-natuurlijks kan in het oor terechtkomen, zoals een kraaltje.

Het lichaam van de hond reageert op dit vreemde object door een ontstekingsreactie te starten. Hiermee probeert het lichaam het object weg te werken, maar vaker nog leidt dit tot meer klachten. Wanneer het object verwijderd wordt, verdwijnt de oorontsteking doorgaans ook snel. Voorkom de ontsteking door de oren regelmatig te reinigen met een goede oorreiniger.

3. Aanwezigheid oormijt

De oormijt is een kleine achtpotige parasiet die leeft in het oor van een hond. Hier voedt het zichzelf met oorsmeer van de hond en kan het irritaties en jeuk veroorzaken. Op de langere termijn kan oormijt ook ontstekingsreacties in het oor veroorzaken. Met name onbehandeld kunnen de gevolgen voor de hond heftig zijn.

Oormijt is onder meer herkenbaar aan een hond die veel krabt en schudt met de kop. Lees er alles over op de pagina oormijt bij honden.

4. Huidinfecties

Bacteriën die op de huid zitten kunnen soms in de oren terecht komen en hier ontstekingen veroorzaken. De kans hierop is met name groot wanneer zij op de huid ook al een infectie hebben veroorzaakt, omdat dit betekent dat er erg veel bacteriën aanwezig zijn.

Wanneer de bacterie in de oren terecht komt gaat de groei nog een stuk sneller, waardoor de oorontsteking hier vrij acuut kan ontstaan. Voorkom oorontstekingen vanuit huidinfecties door de vacht van de hond regelmatig te wassen. Doe dit bijvoorbeeld met Oxyfresh Pet Shampoo, een shampoo die bacteriën effectief aanpakt, maar niet schadelijk is voor de huid van de hond. Dit is helaas soms wel het geval bij andere shampoos met veel agressieve chemicaliën.

5. Ontstoken oor hond door schimmel

Hoewel het minder vaak voorkomt dan een bacteriële infectie, kan ook een schimmel een oorontsteking bij de hond veroorzaken. In vrijwel alle gevallen gaat het hier om de gistschimmel, zoals die ook bekend is van de productie van brood en infecties bij mensen.

Gist is een erg hardnekkige schimmel die niet zo maar gedood kan worden. Na een behandeling is het niet ongewoon dat de schimmel op den duur terugkeert. De oren kunnen schoongehouden worden met een goede oorreiniger, maar bij aanwezigheid van een schimmel is er vaak een behandeling bij de dierenarts nodig.

6. Hematoom in het oor

Een hematoom is bloeduitstorting die ontstaat wanneer een bloedvat breekt in het oor. Het bloed kan slecht afgevoerd worden in het oor, waardoor er een zwelling ontstaat. Deze zwelling kan leiden tot ontstekingen.

Om deze redenen moet een hematoom doorgaans gedraind worden bij een dierenarts. Ook is er regelmatig een operatie nodig om het ontstaan van een nieuwe hematoom te voorkomen.

Wil je weten wat je tegen een oorontsteking kunt doen lees dan: 5 beste middelen tegen een oorontsteking bij honden.